COSTA DEL SOL VIDEO - FILMER OG GENERELL INFO

Costa del Sol i Spania er et kjent reisemål for nordmenn. Malaga er provinsen som tilbyr de meste kjente destinasjonene som blant annet Marbella, Benalmadena og Fuengirola. Costa del Sol har et deilig klima og tilbyr hele 300 soldager i året. Solkysten ønsker deg velkommen til en helt unik opplevelse i solvarmen, i en av verdens mest kjente turist destinasjoner. Costa del Sol og Andalucia tilbyr mye mer enn strandferie. Her finner du en eksotisk historie fra flere århundrer tilbake, men som fortsatt er en del av nåtiden. Samtidig som man blir bedre kjent med en viktig og interessant fortid, både for Spania og Europa, kan man nyte rundt 300 soldagene. Hoved flyplassen til Andalucia er Malaga flyplass. Hit ankommer flere millioner turister hvert eneste år. Det er direkte fly fra Norge til Malaga med SAS, RyanAir og Norwegian.

Benalmadena:
Her er det litt av hvert å oppleve og gondolbanen må en vel kanskje nevne først. Her sitter man i vogn og blir fraktet til toppen av fjellet. Her finner du en liten kafe og skjeldne fuglearter, fine turstier, hesteshow og ikke minst en fabelaktig utsikt og her ser man over til Afrika på en klar dag. Like ved inngangen til gondolbanen ligger Tivoli-World. Et stort tivoli, med en rekke karuseller, spøkelseshus, berg og dalbane, lotteriboder, små kafeer, restauranter og danseshow. Bør besøkes om kvelden, for å oppleve alle lysene og få de riktige inntrykkene. Tivolidelen er kanskje ikke helt rettet mot en voksen aldersgruppe, men det finnes noen få virkelig gode karuseller som er utfordring nok for enhver. Om man flytter seg lenger ned i Benalmadena by, vil man komme til en stor åpen markedsplass. Like i nærheten ligger en stor, flott park som man bør ta seg god tid til å gå gjennom. Her er ville fugler og dyr. Noen i bur og innegjerdet, mens andre går fri og hilser gjerne på. Benalmadena har en fin lang promenade, og i enden av denne en like fin båthavn. Her ligger båter i millionklassen fortøyd, og man kan skue "rikingenes" leiligheter bygd opp i sjøen. Akvarium og delfinland er her også - en by med mange fristelser.

Fuengirola:
I byen er det en liten men veldig flott dyrepark, litt dyr inngangsbillett kanskje, men absolutt verdt et besøk. Go-kart bane finner man også i denne byen. Passer for deg som liker fart og spenning. Badeland, med mange forskjellige rutsjebaner og sklier. Fuengirola har det meste å by på, og tilbyr klassiske turer for turistene, enten det er med båt, paraglider, vannski/banan, dykking/snorkling, trampoliner, strikkhopp, arrangerte bussturer til gibraltar eller marokko, etc. Anbefaler å oppsøke nærmeste turistinfo. De hjelper deg gjerne. Markedet i byen er hver tirsdag og lørdag. Lørdagsmarkedet er et loppemarked, mens på tirsdagene er det vanlig marked. Her er det masse fint, og det er lov å prute. Markedet åpner kl. 10.00 og blir pakket sammen til siestaen kl. 14.00

Gibraltar
:
Britisk-styrt frihandelsområde av historisk interesse. Tilhører England, ta med passet. Muligheter for ekstreme bilkøer ved grensen i høysesongen. Kjør opp det digre fjellet og få med deg berberaper, de kommer nærmere enn på safari, så hold vinduene lukket. I Gibraltar, den engelske lille stat helt i sydspissen av Spania, er verdt et besøk. Her blir man godt forstått om man snakker engelsk og myntenheten er engelske pund. Gibraltar er kjent for ape-fjellet og har man bil kan man kjøre opp i fjellsiden og kanskje få øye på noen av de små, livlige apene. Gatene nede i byen er smale, og herfinner man et bredt spekter av restauranter, puber, butikker og turist-sjapper. Man kan også ta båt til Marokko i Afrika om man ønsker det. Men da er det kanskje å anbefale å reise på pakketur med buss. (Vi hjelper gjerne til med dette.) For å komme inn i Gibraltar må man som sagt vise pass, og man kjører over flyplassens rullebane. Ganske spennende i seg selv.

Mijas:
En liten landsby oppe i fjellene, ca. en mil nord for Fuengirola. Reis hit om ettermiddagen når turistbussene har kjørt tilbake til hotellene nede ved havet. Vandre rundt, spise, kjøp billige postkort og se det storslagne blå, Middelhavet langt der nede. Her ligger også tyrfektingsarenaen som kan få den mest innbitte tyrefektingsmotstander til å bli romantisk.

Nerja:
Cuevas de Nerja. Nerjas grotter. Som en enorm katedral, som en ubenyttet filmsekvens fra filmen Ringenes Herre. Hulemaleriene man har funnet er 20 000 år gamle. Verdens lengste stalaktit, 63 meter, fins i en av grottene. Her arrangeres iblant konserter, fra rock til flamenco. Men grottene er god nok underholdning i seg selv.

Generelt:
Costa de Sol har hundrevis av strender, her finner du helt sikkert en favoritt. Gjennomsnittstemperaturen på vannet ligger rundt 18ºC om vinteren og 25ºC om sommeren. Med hundrevis av sandstrender er det en enkel sak å finne en favoritt. Ved strendene finner man butikker, strandbarer m.m. Perfekt for en avslappende dag på en sandstrand. Vannet er deilig og med en vennlig temperatur. Hver strand har livvakter og helsepersonell som gledelig hjelper til hvis det oppstår et problem. Noen av strendene har også solsenger og parasoller som blir leiet ut. Mange av strendene ligger like ved landsbyer og byer hvor man finner en rekke strandbarer og restauranter. Disse barene og restaurantene blir kaldt chirringuitos på spansk og tilbyr generelt en variert meny med mye fiskeretter.

Med mer enn 300 soldager i året og en gjennomsnittstemperatur på 22 grader har Costa del Sol Europas beste klima. Om senhøsten, vinteren og tidlig på våren er det her du finner de høyeste temperaturene og her solen skinner mest. Om sommeren er det ikke fullt så hett som det kan være innerst i Middelhavet. Det er derfor ikke rart at det var like sør for Malaga; i Torremolinos at masseturismen startet på 1950-tallet. Costa de Sol er dermed et av Europas "lengstkomne" ferieområder, ved siden av Kanariøyene og Mallorca.

Costa del Sol består av de gamle, klassiske pakketurmålene som Marbella, Fuengirola og Torremolinos, der det kryr av skandinaver, tyskere og briter på strandpromenadene, i ferieleilighetene, i tapasbarene og i områdene med andelsleiligheter. Det er mange gode restauranter her, et livlig uteliv og et stort tilbud av hoteller og butikker. Hvis du vil se mer av det genuine Andalusia, som Costa del Sol er en del av, bør du reise opp i fjellene. Rett ovenfor Marbella ligger Ronda, som ligger på begge sidene av et dypt juv. Her er klimaet svalere, gatene mer snirklete og luften klarere. Lei deg en bil og kjør rundt i fjellene i nærheten. Besøk "los pueblos blancos", et område hvor små, hvite landsbyer modig balanserer på fjellsidene, med utsikt over dalsider og grønn eng, som skapt for en piknik med rødvin og en baguette med skiver av chorizo. Du kommer deg også lett til Granada fra Solkysten. Granada var en av de siste muslimske høyborgene i Spania, og Alhambra, området med kalifens slott, har mange prakteksempler på flott, maurisk arkitektur og kunst.

Historie:
De første tegnene til menneskelig bosetning på Den iberiske halvøya er datert til å være 800.000 år gamle. Fønikiske handelsmenn bosetter seg i Cadiz i Andalusia 1100 før Kristus. Romerne okkuperer Iberia og Julius Caesar ble hersker over Andalusia 61-60 før Kristus. I år 711 går det en berbersk kommandant i land ved Gibraltar, og dermed begynner den maurisk-muslimske erobringen av Den iberiske halvøya. Kristne tropper vinner et stort slag mot maurerne i Nord-Spania i 1212, og dette er begynnelsen på slutten for muslimene i Spania. Byggingen av Alhambra starter i 1238. I 1492 oppdager Columbus Amerika samtidig som det mauriske kongeriket Granada faller. De siste maurerne blir konvertert til kristendommen i 1502. I 1785 blir tyrefekterarenaen i Ronda innvidd. Napoleon lider det første nederlaget sitt ved slaget i Bailén i Andalusia i 1809. Et jordskjelv i 1885 ødelegger tusenvis av hjem i Granada og Malaga. Den spanske borgerkrigen begynner i 1936, under ledelse av general Franco. Franco dør i 1975 og de første frie valgene i Spania avholdes i 1977. Andalusia blir en autonom region i 1982.
Antall innbyggere: 1,2 millioner. Religion: 90 prosent katolikker. Statsform: Monarki. Landskode: 34.

Transport:
Det går direktefly til Malaga fra Norge og flyplassen ligger ti kilometer vest for sentrum. Busser og tog direkte fra flyplassen inn til byene hver halvtime. En komfortabel toglinje binder Malaga sammen med byene langs Costa del Sol (endestasjon Fuengirola). Bussenettet mellom kystbyene er godt utbygd.

Valuta:
Euro. 1 euro er cirka 8 kroner. Prisnivået er noe høyere enn man forventer, men hoteller, restauranter og transportmidler er billigere enn både i Frankrike og England. Et dobbeltrom i et hotell med middels standard koster omtrent 600 kroner. Dagens meny (tre retter og en drikke) koster i gjennomsnitt rundt 80 kroner.

Severdigheter:
Ronda - En en vakker, historisk landsby som ligger oppe i fjellene. Det påstås at Ronda er opprinnelsesstedet til tyrefektingen. Axarquia - Et område med de hvite landsbyene som er typiske for Andalusia. Vakre, hvite hus og fjellpanoramaer. Antequera - En forhistorisk by 45 kilometer nord for Malaga som alltid har vært et religiøst sentrum, med mange klostre og kirker.

Shopping:
Keramikk - Attraktivt håndverk i alle mulige farger, fasonger og design.
Musikkinstrumenter - Man får tak i andalusiske gitarer og kastanjetter til en rimelig penge.
Skinn - Kjøp rett fra fabrikken i Ubrique, Teba og Campillos.
Designklær - I Puerto Banus og Marbella ligger det mange eksklusive butikker.
Kurvfletting fra forskjellige stråtyper - Man får kjøpt ting som lampeskjermer, bordbrikker, rammer og veggmalerier i alle slags størrelser og fasonger.
Miramar -kjøpesenter i utkanten av Fuengirola by. Absolutt verdt et besøk.

Sikkerhet:
Generelt er Costa del Sol et sikkert område, men vær likevel forsiktig med verdisakene når du bader, i hotellrommet og i bilen. Du kan ringe politiet, ambulanse eller brannvesenet på 112.

Mat:
Tapas, tenker vel de fleste på når man snakker om Spania og ordet betyr småretter. Tapas kan være omtrent hva som helst, et kyllinglår, fritert blekksprut, potet med aoili, kjøttboller, egg, skinke eller pølse. Spanjolene begynner (kvelden (ved sjutiden) med noen tapas, først etter klokka ni går de videre og spiser middag.
Casuela de Arroz con Mariscos, Andalusias egen paellavariant.
Pescado a la Sal, hel fisk under et tykt lag med grovt salt. Skinn og salt fjernes og kjøttet er guddommelig saftig. Serveres med flere sauser.
Smak oss på alle fruktene som fins i Andalusia; Melon, jordbær og granatepler.
Gazpacho - Andalusisk forrett som er en kald suppe av knuste tomater, løk, hvitløk, brødsmuler, sitron og olje.
Ajoblanco - En kald suppe med hvitløk, tørt hvitt brød, olivenolje, sherry og mandler.

Strender:
Fuengirola - Kjent badested med lange sandstrender. Barnevennlig.
Torremolinos - Brede, lange strender med mye folk og mange restauranter. Barnevennlig.
Marbella - Har alltid hatt et litt mer eksklusivt preg. Strandpromenade flankert av palmer langsmed den rene stranden. Barnevennlig.
Nerja - Et litt roligere sted med fjellene Sierra de Almijara som bakgrunn. Den beste stranden er Playa Burriana på østsiden av byen. Barnevennlig.

Fornøyelser:
Marbella er byen for alle kjendisene og det kjente havneområdet Puerto Banus, oser av luksus og overdådighet. Her kan vi vanlig dødelige få et innblikk i de RIKE`s verden. Privat båter av stor størrelse med uttalige tjenere om bord, det siste av det siste innen alt fra biler til moter og klær. Kanskje får man også øye på en kjendis her ? .....her er det dyrt!

Dette er bare noe av det som er å finne på ved Costa del Sol og det er bare fantasien som setter grenser, gled dere masse - dette blir nok en fantastisk ferie.

NB ! På linken BARNAS SIDER har vi lagt ut linker til en rekke parker og underholdningstilbud på Costa Del Sol.

Spain Holiday